Végerbauer István

juh és kecsketartó őstermelő

Hidegségi családi gazdaságunkban 1998. óta foglalkozunk állattartással. 

Juhokat és kecskéket tartunk,

meghatározóan tejelő fajtákat – a juhok lacaune, kecskék alpesi fajták. Átlagosan évente 30 – 35 anyakecskét, és 18 – 20 anyajuhot fejünk.

A teljes állomány  70 – 80 egyed között van.

Nagy súlyt fektetünk arra, hogy a szaporulat is saját nevelésből kerüljön ki, nem a mennyiség növelését, hanem az egészséges, jól tejelő állomány megtartását tartjuk a legfontosabb szempontnak.

Az állomány takarmányellátását szinte teljes egészében saját termelésből biztosítjuk (rét, kaszáló, saját gabona- lucerna termesztés). Termőterületeink ugyanis a Hungaria Öko Garancia Kft. által tanúsított, ökogazdálkodásba bevont területek. Így tudjuk biztosítani, hogy az állatok kizárólag természetes takarmányt kapnak.

Tartásuk szabad tartás, az istállókban és karámokban szabad mozgásuk van, egy –egy egyedre kiterjedő időszakos zárt tartás csak szaporulat szabályozás, vagy ellések esetén fordul elő.

A tejhozamot részben nyers tejként értékesítjük, illetve saját kisüzemünkben dolgozzuk fel. Kisüzemünk 2019. évben – az „Élelmiszeripari Kisüzemek Fejlesztése Pályázat”-i támogatás keretében – készült el.

A tejfeldolgozás során is arra törekszünk, hogy a természetes takarmányozással biztosított jó minőségű tej a feldolgozással ne veszítsen természetes jellegéből, vitamin és ásványi anyag tartalmából.  A tejtermékek, sajtok készítése során minden esetben pasztörizálunk, de legfeljebb 65 ͦ C –ig hevítéssel, kíméletes pasztörizálással készítjük elő a tejet a további feldolgozásra.  Termékeink nem tartalmaznak semmilyen tejidegen adalékanyagot, tartósítószert, színezéket.

Nyitvatartás

Hétfő: 17:00 - 19:00                              Kedd 8:00 - 10:00
Szerda:  17:00 - 19:00                Csütörtök: 8.00 - 10:00
Szombat, Hegykő termelői piac 7:00 - 11:00